ULANZI Cap Grip 2

Deze review is geschreven door Spikkel vachtje, een deelnemer aan de online trainingen en is geplaatst in de Facebookgroep van Smartphonefotograaf.nl 

Zit jij er over te denken om een Ulanzi Cap Grip aan te schaffen? Lees dan deze review en kom alles te weten over dit handige Smartphone handvat.

De Ulanzi Cap grip maakt nogal wat los!

Ik gebruik sinds ca 2 maanden dus vaak (meestal) een grip met fotograferen. Dat geeft veel meer houvast om je telefoon goed vast te houden en maakt het fotograferen met 1 hand een stuk gemakkelijker. Je kan dan gewoon met een ‘fysieke knop’ afdrukken (ipv op het scherm te tikken) en die knop is tevens als losse afstandsbediening te gebruiken (zit magnetisch vastgeklikt).

Er zit ook een lampje ingebouwd, met drie standen, waar best een behoorlijke bak licht vanaf komt. Dat gebruik ik zelf niet heel veel, maar is in specifieke gevallen wel behulpzaam en vind ik echt een aanvulling.

Houvast

Grootste voordeel vind ik dat het veel gemakkelijker en ontspannener is om je mobiel langdurig vast te houden en dat ik veel minder foto’s ‘misloop’ doordat ik net naast de ontspanknop tik of, erger nog, daardoor per ongeluk wissel naar de portretstand of video. Met als gevolg dat ik alles opnieuw moet instellen en dan heb ik mijn fotomoment inmiddels wel gemist….

Ulanzi Cap Grip 2 smartphone handvat
Ulanzi Cap Grip2 bedieningsknoppen

Bluetooth

Nadeel van de fysieke afdrukknop is dan weer dat die automatisch in de standbye gaat na een minuut of wat. Dan moet je dus eerst de bluetooth verbinding weer tot stand brengen. Maar dat los ik op door steeds tussendoor af en toe gewoon een nutteloze foto te maken zodat ie wakker blijft of, als er toch wat langer tussen foto’s zit: eerst de knop weer activeren vóórdat ik mijn onderwerp benader.

Overigens: ook als ik de camera-app tijdelijk sluit en de telefoon ‘snooze’, kan ik de bluetoothverbinding in stand houden door tussendoor af en toe de afdrukknop in te drukken, ook dat activeert de verbinding namelijk. Als ik dan niet het beginscherm van mijn telefoon weer zie oplichten dan is de bluetoothverbinding te lang inactief geweest en moet opnieuw geactiveerd worden om er foto’s mee te kunnen maken.

Lampje

Het lichtje gebruik ik zoals gezegd niet heel vaak maar toch wel regelmatig.

Ik vind het fijn dat het lampje precies op de goede plek zit en altijd klaar is voor gebruik als ik onverwachts iets onder donkere omstandigheden wil fotograferen.

Dat heb ik nu gewoon altijd bij me en ik hoef er dan niet eerst iets extra’s voor te monteren. Ook heel fijn vind ik dat het lampje geen extra ruimte inneemt. Er komt niet weer een extra ding ergens op of aan mijn telefoon te zitten waardoor ik sneller achter blaadjes/takjes blijf hangen wat het benaderen van mijn onderwerp lastiger maakt.

Behalve in donkere omstandigheden kun je het lampje ook gebruiken in omstandigheden met juist heel fel licht. Dan heeft hij meer de functie van ‘invul licht’ waarmee je harde slagschaduwen kunt verzachten, donkere partijen in je onderwerp wat meer verlicht en het algehele contrast iets verminderd. En door de gelijkmatiger belichting kan dat ook hinderlijke reflecties met uitgebeten hooglichten iets verminderen. Natuurlijk niet geschikt voor ‘precisiewerk’ maar het kan toch iets meewerken.

Een tweede ding is dat hij waarschijnlijk ook meehelpt bij een correcte kleurbalans. Vooral wanneer ik in zonlicht volledig onder de blaadjes fotografeer dan wordt mijn foto vaak veel te hard groen. Mijn theorie is dat het ‘echte’ wit licht van het lampje het doorslaan van de kleurbalans enigszins kan compenseren maar bewijs heb ik daar nog niet voor.

En oh ja, bonustip: het is ook een uitstekend bedlampje als je op reis bent!

Ulanzi Cap grip 2 licht

Tot slot: De afdrukknop bedienen

Aan/uit (activeren van bluetooth) doe je door de afdrukknop lang in te drukken (ca 1 sec.) totdat het indicatielichtje kort groen opflikkert. Dan is de bluetoothverbinding geactiveerd.

Als je in de camera-app zit is kort indrukken: 1 foto maken en met lang indrukken ga je over in burstmodus (veel foto’s achter elkaar).

Om de verbinding te verbreken sluit je eerst de camera-app en dan weer lang (ca 1 sec) de afdrukknop indrukken.

De grip heeft een indicator/indicatielichtje die de status van het gebruik van de afdrukknop aangeeft. Maar dat is zo subtiel (lees: belachelijk klein) dat ik er flink naar heb moeten zoeken…

Om jullie dat te besparen heb ik er een videootje van gemaakt.

Conclusie

Een grip op zich maakt je foto’s niet anders, het maakt vooral het fotograferen met 1 hand gemakkelijker. Gebruik van het lampje kan wel echt invloed hebben op hoe je foto’s eruit zien.

Je kunt dit handige smartphone handvat bestellen bij Bol.com

Winkelwagen
Scroll naar boven