Waarom heeft mijn Smartphone zoveel camera’s?

Waarom heeft mijn telefoon meerdere camera's?

Ben jij fanatiek met fotograferen met je smartphone en wil je graag weten waarom jouw telefoon meerdere camera’s heeft en wat je er mee kunt? In dit artikel leggen we uit welke camera waar voor dient en welke het beste is per situatie. 

 

Laten we maar meteen iets uit de wereld helpen: jouw smartphone heeft niet meerdere camera’s, maar een camera met een of meerdere lenzen. Vaak worden de woorden camera en lens door elkaar gehaald. Dat geeft niet, maar het is voor deze uitleg wel handig om te weten dat de camera het geheel is en de lenzen een onderdeel zijn van die camera. 

Hier zie je de lenzen op de achterkant van de telefoon, en die zijn dus onderdeel van de camera. 

Waarom heeft mijn telefoon twee of meer lenzen?

Herinner jij het moment nog dat de eerste iPhone te koop was? Revolutionair! Er zat een camera op met één lens en 2 megapixel. Niet te vergelijken met de kwaliteit van de camera en lenzen die je nu op je telefoon vindt. Veel nieuwe smartphone’s hebben 2 tot soms wel 5 lenzen. 

 

Dit kan heel handig zijn, want elke lens heeft een andere beeldhoek. Stel je houdt van natuurfotografie en je wil de details van een hommel op de foto zetten: dan is daar een speciale macro lens voor, zodat je van heel dichtbij kunt fotograferen. Maar, ben jij fan van landschapsfotografie, dan is de standaard lens ideaal zodat je veel van de omgeving ziet. En als je niet heel dichtbij kunt komen, maar wel een foto wil maken dan kun je de zoomlens gebruiken.

 

De lenzen op je telefoon hebben verschillende eigenschappen, we leggen ze hieronder uit:

 

Omdat ik niet dichterbij kon komen, maar wel dit tafereel wilde vastleggen heb ik de zoomlens gebruikt.

Standaard Lens:

Dit is de ‘normale’ lens die je op elke smartphone aantreft en is ideaal voor dagelijkse fotografie. Wanneer je de camera aanzet, is dit de lens die je standaard gebruikt.

De hoek waarmee deze lens fotografeert is vergelijkbaar met de kijkhoek van mensen. Je maakt dus foto’s op de manier zoals jij de wereld ziet en je krijgt veel van de omgeving in beeld.

De kwaliteit van deze lens is doorgaans het beste van alle lenzen op de smartphone, omdat deze het meeste licht doorlaat. Ook als je gaat filmen met je smartphone wordt deze lens standaard gebruikt.

Op je scherm in de camera app wordt deze lens vaak aangeduid met 1x.

foto gemaakt met de standaardlens van de smartphone

Ultra groothoek lens:

Dee ultragroothoeklens heeft een bredere (wijdere) kijkhoek dan de standaard lens. Deze lens is perfect voor het fotograferen van landschappen, wolkenluchten of architectuur. 

 

In de camera app wordt deze vaak op het scherm aangeduid met 0,5x of 0,6x of met een symbool van 1 boompje of een landschap.

Omdat de kijkhoek zo breed is, is bekend ‘probleem’ van deze groothoeklens dat onderwerpen soms vertekend op de foto kunnen staan. 

 

Denk aan jouw hond met een hele lange snuit, of een gebouw dat scheef lijkt te staan. Het is in zulke gevallen belangrijk om afstand te hebben tot je onderwerp en de camera recht te houden.

Zoomlens of telelens:

Met de zoomlens of telelens kun een onderwerp dat verder weg staat als het ware dichterbij halen. Ze noemen deze lens in de fotografie ook wel de portretlens omdat de verhoudingen van mensen en dieren door deze lens correct worden weergegeven op de foto. 

 

Een bijkomend voordeel is dat de achtergrond sneller onscherp zal zijn als je van dichtbij fotografeert. Verwar deze lens trouwens niet met de ‘portretstand’ van je camera!


Al je en zoomlens hebt wordt deze op je scherm weergegeven met 3x of een ander getal of een ander symbooltje. Deze zoomlens geeft de beste kwaliteit foto als je op het icoontje op het scherm tikt en niet door met twee vingers op het scherm te slepen en in te zoomen.

Macrolens:

Met deze lens kun je het onderwerp van heel dichtbij fotograferen, soms zelf vanaf minder dan een paar centimeter. Deze lens is geschikt voor detailfoto’s van bijvoorbeeld bloemen, insecten of productfotografie, zoals sieraden. 

 

Het focuspunt (het deel van het onderwerp dat scherp is) is bij deze lens erg klein. Het vergt dus enige oefening en een stabiele hand om met deze lens goede en scherpe foto’s te maken. 

 

Of jouw smartphone deze lens heeft zie je bij je camera instellingen of aan het icoontje dat in beeld komt als je iets van dichtbij fotografeert. 

Selfielens

Deze lens bevindt zich aan de voorkant van je smartphone aan de bovenkant van het beeldscherm. Het voordeel van het fotograferen met deze lens is dat je direct op het beeldscherm ziet wat je fotografeert. Je kunt dus nog even je haar goed doen voor je een selfie maakt 😉

De selfielens heeft overigens een eigen sensor en is dus wél een aparte camera op je smartphone. Het aantal pixels en de kwaliteit van de foto’s is vaak wat minder dan van de standaard lens. Dit komt vooral omdat de lens piepklein is en er minder licht door valt. maak je selfies in het donker, dan zie je een groot verschil in kwaliteit vergeleken met de standaard lens op de achterkant van je smartphone. 

 

Soms heeft deze lens ook nog een in- of uitzoomfunctie, afhankelijk van merk en type. Dat is handig als je bijvoorbeeld een selfie wil maken met een groep mensen. 

Vergelijk deze lenzen maar eens:

Hieronder zie je 3 verschillende foto’s die zijn gemaakt vanaf dezelfde plek. Het enige verschil is de lens die is gebruikt om de foto te maken. 

Ultragroothoeklens
Standaardlens 1x
Zoomlens 3x

Inzoomen of niet?

Smartphones hebben vaste lenzen. Het is dus niet zoals bij een ‘echte’ camera waarbij de zoomlens langer of korter kan worden gemaakt om in of uit te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Op een smartphone is er simpelweg geen ruimte voor voor zo’n lens.

Als je wil inzoomen is dit heel belangrijk: 

  1. Kijk eerst of jouw smartphone een zoomlens heeft, je vind dit terug in de specificaties van het merk en model dat je hebt gekocht.
  2. Heeft jouw smartphone een zoomlens? 

 

Als je meerdere lenzen hebt wil inzoomen bij het maken van de foto zal de software van je camera wisselen tussen de verschillende lenzen. 

Let er op dat ver inzoomen van de foto kan leiden tot verlies in kwaliteit. Het beste kun je gebruikmaken van de 2x, 3x of 5x zoomfunctie, want dan wordt een andere lens gebruikt. Als je nog verder inzoomt, maakt de camera gebruik van digitale zoom. Dat betekent dat de pixels (waar de foto uit is opgebouwd) worden opgeblazen. De foto wordt hiermee dus iets korreliger.de meeste zoomlen

Conclusie

Het lijkt misschien een overdaad aan lenzen op je smartphone, maar zoals je ziet heeft elke lens unieke eigenschappen. Kijk eens welke lenzen jouw smartphone heeft en probeer het eens uit. Door te experimenteren met de verschillende lenzen van je smartphone ga je jouw fotografische horizon verbreden. Dus, ga er op uit en geniet van al het moois en bijzonders om je heen en laat je creativiteit de vrije loop!

Nóg meer lenzen?

Wil je graag macro foto’s maken, maar heeft jouw smartphone geen macrolens? Of wil je wijdse landschapsfoto’s maken met een ultra groothoek lens? 

Dat kan! Er zijn namelijk ook opzetlenzen verkrijgbaar die je op je smartphone kan zetten. Kijk eens op onze pagina over deze opzetlenzen en allerlei handige accessoires, zoals bescherming voor je smartphone.

Cameralenzen op Iphone
De lenzen op de Iphone 15
Verschillende lenzen Samsung smartphone
De lenzen op een Android smartphone camera

Hou jij ook van fotograferen in de Natuur?

Hou je van wandelen en fotograferen in de natuur?

 

Ja?

 

Mooi! Want dan hebben we iets heel leuks voor je! In de Fotografie Fun leer je op een leuke en actieve manier de mooiste foto’s te maken van al dat moois om je heen. We hebben een mooie aanbieding van deze toffe Fotografie Fun voor je klaar staan.  

Winkelwagen
Scroll naar boven