De beste accessoires voor jouw smartphone

Op deze pagina geven we je een overzicht van handige accesoires om het fotografie plezier met jouw smartphone nóg groter te maken!

Er zijn natuurlijk talloze accessoires te koop voor smartphones, en hier geven we je een overzicht van wat nou écht handig is als je gaat fotograferen. Om het overzichtelijk te houden hebben we het onder verdeeld in: 

Smartphone grips

Een grip voor je smartphone kan heel erg handig zijn om je smartphone beter en stabieler vast te houden. De grips zijn er in allerlei modellen en wij hebben erg goede ervaring met de Ulanzi Capgrip 2. Hiermee tover je je smartphone om naar een camera grip. Je klemt eenvoudig je smartphone erin en dankzij de bluetooth verbinding kun je foto’s maken door op de knop op de Capgrip te klikken. Net als bij een ‘gewone camera’. Als je het lastig vindt om steeds op het scherm te tikken om de foto te maken, is dit een ideale oplossing!

Onderop zit een punt waar je de schroefdraad van bv een selfie stick of statief op kunt draaien en de afstandsbediening is afneembaar zodat je je smartphone ergens neer kunt zetten om een selfie of groepsfoto te maken. Ook voor het filmen gebruiken wij vaak deze Capgrip omdat het prettig vasthoudt, en er bovenop de grip een coldshoe is waar de ontvanger van de microfoon in past. 

Ohja, het kapje kun je omdraaien en dan heb je een handige spiegel 😉

Ben je benieuwd naar deze cameragrip, kijk dan eens op Amazon

De beste bescherming voor je smartphone

De beste bescherming van je smartphone bestaat uit een combinatie van twee onderdelen; een valbescherming voor om je smartphone, en een bescherming tegen krassen voor het beeldscherm; een screenprotector. Dit zijn echt essentiële accessoires voor jouw smartphone want een ongeluk zit in een klein hoekje, en kan je een hoop geld kosten. De keuze in hoesjes en covers voor jouw smartphone is enorm groot; niet alleen in kleur, maar ook in soort materiaal en mate van bescherming. Maar is het hoesje met de beste val bescherming ook het beste hoesje voor jou? Dat hangt af van een aantal dingen die we hieronder bespreken. 

Een kunststof backcover en een lederen bookcase

De soorten smartphone hoesjes en covers

De beste cover voor je smartphone is er een die perfect strak om je smartphone past. Het beschermt tegen krassen, en bij een eventuele val, zorgt dat de klap van de val wordt opgevangen door het elastische materiaal. Zo wordt de impact op het kwetsbare binnenwerk van je smartphone beperkt. 

Er zijn verschillende klassen in valbescherming te onderscheiden, van matig tot zeer goed en daarbij zijn er verschillende types van hoesjes of covers; 

  • De backcover; deze sluit om de achterkant en randen van je smartphone. 
  • De bookcase of flip cover; Dit hoesje heeft een flap aan de voorkant die het beeldscherm afdekt. Je klapt het hoesje open zoals een boek. Vaak kun je hier ook pasjes in opbergen
  • Een 2 in 1; een bookcase met daarin een uitneembare cover. 

Hieronder worden de verschillende types besproken.

De beste backcover hoesje voor je smartphone

Een backcover hoesje bedekt niet alleen de achterkant van je smartphone, maar ook de randen. Wel zo handig, want  bij een eventuele val is de kans groot dat je smartphone op de zijkant landt.

Een backcover is gemaakt van een schok absorberend soort kunststof. Uiteraard geeft een minimalistische, dunne backcover minder bescherming dan een dikkere bumper. Met een dikkere backcover is je smartphone beter beschermd, maar je smartphone wordt er wel wat dikker en breder van. Het is een persoonlijke afweging tussen wat je comfortabel vind in het gebruik, en de mate van bescherming die je nodig denkt te hebben. Ben je altijd voorzichtig met je smartphone, of ben je van nature een pechvogel die iets te vaak iets laat vallen?

Bij deze website kun je backcovers bestellen met verschillende klassen van valbescherming; 

We raden je aan om te kiezen voor een goede of extreme valbescherming. 

De beste bookcase en flip covers voor je smartphone

Voor de bookcase hoesjes voor je smartphone zijn heel veel soorten en modellen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor verschillende materialen zoals leer, kunstleer, siliconen of andere kunststoffen. In de meeste bookcase covers kun je in het flapje aan de voorkant een aantal pasjes of visitekaartjes opbergen. Dat is  heel handig als je geen portemonnee wil meenemen. Dankzij het flapje aan de voorkant is het beeldscherm van je smartphone beschermd tegen krassen en zorgt voor privacy omdat anderen niet op het beeldscherm van jouw smartphone kunnen kijken. 

Sommige modellen hebben een soort venster in het flapje, zodat je nog de tijd kunt aflezen, en kan zien wie er belt terwijl de flap dicht zit. 

Een hoesje met een flap geeft je smartphone bescherming én meer opbergmogelijkheden. Bedenk wel dat het flapje in de weg kan zitten tijdens het fotograferen. In dat geval kan een 2-in-1 hoesje een uitkomst bieden. Je haalt dan je smarpthone gemakkelijk uit het flapje om te fotograferen. De smartphone heeft dan nog wel een beschermende backcover. Mocht je dus tijdens het fotograferen je smartphone laten vallen, is ie toch nog beschermd. De bookcase covers zijn in verschillende categorieën van valbescherming te verkrijgen. 

Kijk hier voor book case hoesjes met extreme valbescherming

Kijk hier voor book case hoesjes met goede valbescherming

Een bookcase hoesje
Een 2-in-1 bookcase hoesje met uitneembare backcover

Waar moet je op letten bij het kopen van een smartphone hoesje?

Omdat er zo enorm veel keuze is in smartphone hoesjes, geven we je nog wat algemene tips zodat je de juiste keuze maakt:

  • Let goed op dat je het hoesje besteld dat specifiek gemaakt is voor jouw model smartphone. 
  • Pas of de cover echt goed en strak om je smartphone past. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat wanneer je smartphone valt, deze uit het hoesje zou vallen. 
  • Kijk goed of je de knoppen nog goed kunt bedienen, volumeknoppen, aan/uit knop
  • Als je je smartphone regelmatig in een selfie stick of handsfree houder in de auto gebruikt, controleer dan of je smartphone nog wel past met het nieuwe hoesje. Een bookcase hoesje is soms te groot zijn om in de houder van de selfiestick of handsfree te passen.
  • Kijk goed of je het hoesje prettig in de hand vind liggen, en of het nog prettig in je broekzak past. 
  • Test of de cover niet de microfoon van je smartphone afdekt. Zo ben je lastig te verstaan 🙂
  • Kijk of je het stekkertje van de oplader en oordopjes nog goed in de smartphone kunt pluggen. 
  • Als je je telefoon vaak met het beeldscherm naar beneden legt, kies dan voor een backcover met een opstaande rand aan de voorkant. Zo voorkom je krassen op het beeldscherm omdat je smartphone op het randje ligt, en het beeldscherm niet op het oppervlak ligt. 
  • Als je ook bankpasjes in een bookcase hoesje wil meenemen, let er dan op of het hoesje RFID beveiligd is. Dat voorkomt dat je pinpas geskimd kan worden.
  • Maak regelmatig de backcover schoon met een schone, droge doek. Ongemerkt komt er toch best veel stof en vuil in het hoesje. Dit kan op den duur voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij de microfoon. Schoonspuiten met perslucht uit een bus is ook een optie. Check dan ook meteen even de aansluiting voor de oplaad stekker. Als hier stof of vuil in komt, laadt je smartphone minder of zelfs niet meer op. 
  • Mocht je smartphone toch een keer hard vallen, haal de smartphone dan even uit de cover om zeker te zijn dat er geen schade aan het toestel is. Door het hoesje of cover zie je een eventuele barst namelijk niet. 

Wat is de beste selfie stick?

De Selfiestick is razend populair, met name in Azië. En terecht, want hoewel het maar een klein ding is, zijn de mogelijkheden enorm groot. Het geeft heel veel mogelijkheden om originele foto’s te maken, en niet alleen om selfies te maken.

Er zijn in grote lijnen twee soorten selfie sticks; de klassieke ‘antenne’ selfie stick, en een statief model, dat ook als selfie stick te gebruiken is. 

De klassieke selfie stick is een uitschuifbare antenne met een handvat aan de ene kant, en een houder waar je je smartphone in klemt aan de andere kant. Een paar jaar geleden zag je dit model nog vaak met een stekkertje, maar tegenwoordig hebben alle smartphone een Bluetooth verbinding hebben, dus zijn de selfie sticks ook uitgerust met Bluetooth. In het handvat zit een opnameknop, waarmee je de foto kunt maken. 

Dit model is erg compact, voordelig en geeft je een hoop mogelijkheden voor creatieve foto’s. Een goed gewaardeerd model selfie stick is de Trust. Deze is te bestellen via bol.com

De klassieke 'antenne' selfie stick

Als je bereid bent iets meer uit te geven, kijk dan eens naar de Atumtek. Dit is een selfiestick die ook als tripod statief kan worden gebruikt en wordt geleverd met een Bluetooth afstandsbediening.  Het is een super compact statiefje, dus past ie altijd wel in je tas of jaszak. Het voordeel van dit model is dat je de pootjes kunt uitklappen en op een vlakke ondergrond kan neerzetten als statief. De kop van het statief is alle kanten op te draaien en met het hendeltje zet je ‘m vast in de gewenste positie. Een super handige selfie stick voor fotograferen, filmen, maar ook heel handig als je veel videobelt. 

De Atumtek is hier te bestellen bij Bol.com 

of bij Amazon

Smartphone fotografie tips
Dankzij een statief hoef je geen voorbijgangers meer te vragen om een foto te maken

Lenzen voor je smartphone

Externe lens

De meeste smartphone hebben tegenwoordig meerdere lenzen op de achterkant. Hiermee kun je 2x, 3x of 0,6x zoomen. Je kunt dus inzoomen zonder dat je foto kwaliteit verliest. Wil je nou nóg dichterbij kunnen komen en tóch scherpe foto’s maken, kijk dan eens naar een externe lens voor op je smartphone!

Denk dat niet aan een soort telelens waarmee een natuurfotograaf een vogel op 300 meter afstand kan fotograferen. Lenzen voor je smartphone zijn gelukkig een stuk kleiner, en verrassend betaalbaar. 

Wat kun je ermee?

Nou, met name voor macro fotografie is dit echt een hele leuke accessoire voor je smartphone. Door een macrolensje op je smartphone te zetten, kun je tot wel 30x zoomen, en zelfs de meeldraden van een tulp haarscherp op de foto zetten. Het biedt oneindig veel mogelijkheden en is echt heel leuk om mee te spelen. Let wel op, het kan heel erg verslavend zijn. 

Er zijn allerlei mogelijkheden in macrolensjes, en het verschilt per type smartphone welke modellen er wel of niet passen. Een instapmodel is een type wat een beetje lijkt op een wasknijper. Deze knijp je aan de bovenkant op je smartphone, en je zorgt dat het lensje goed voor de lens van je smartphone zit. Bedenk dat bij zo’n model een bescherm hoesje soms in de weg kan zitten, of ervoor kan zorgen dat het lensje niet goed aansluit op de lenzen van je smartphone. Je hebt al een setje met verschillende lenzen voor minder dan 30,- euro van een goed en bekend merk bij Bol.com

Bij Amazon vind je onder andere de Apexel lens kit met 10 verschillende lensjes. 

Met een macrolens kun je haarscherpe close-up foto's maken

Powerbank voor smartphones

Als je veel aan het fotograferen bent, zul je merken dat de accu van je smartphone sneller leeg gaat. Om te voorkomen dat je met een lege accu komt te staan terwijl je net die prachtige foto kan maken, kun je een powerbank meenemen.

Een powerbank is een mobiele oplader die je van te voren oplaadt zodat je daarmee je smartphone kunt opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt.

Je neemt dus eigenlijk je eigen energiecentrale mee 🙂
Vergeet niet het opslaadsnoertje met USB-uitgang van je smartphone mee te nemen! Bij de modellen van Xtorm zit er vaak een sleuf waar de oplaadkabel in klemt zodat je ‘m altijd bij je hebt.

Het vermogen van de powerbank bepaalt hoelang hij je smartphone kan opladen. Dat vermogen wordt aangegeven in mAh. Hoe groter het vermogen, hoe langer de powerbank je smartphone kan opladen. Zonder hier nu verder diep op in te gaan is het goed om het volgende te weten:

  • Een powerbank met een vermogen van 5000 mAh kan een smartphone 2 tot 4 keer opladen.
  • Een powerbank met een vermogen van 10.000 tot 15.000 is ideaal als reisgenoot voor het opladen van smartphones en tablets.
  • Een powerbank met een vermogen van meer dan 15.000 mAh kan zelfs laptops opladen.

Er zijn ook powerbanks die aan je sleutelbos kunnen (mini powerbanks), of die werken op zonne energie en zelfs modellen waarmee je je smartphone draadloos kunt opladen. 

Wij zijn al jaren erg tevreden met de powerbank van Xtorm. Deze vind je op bol.com

Waterdichte hoesjes

Om je smartphone te beschermen tegen water zijn er hele handige waterdichte hoesjes te krijgen. Dit is een transparante plastic hoes met een waterdichte sluiting aan de bovenkant. Dit is een superhandig hoesje als je bijvoorbeeld onderwater foto’s wil maken, of wanneer je een gaat varen en je wil zeker zijn dat je met een droge smartphone thuis komt. Wat hierbij ook handig kan zijn, is een polskoordje, of een drijver die je aan het hoesje vastmaakt. Stel dat je zou omvallen met de boot, of je laat per ongeluk je smartphone vallen in het water, dan ben je ‘m niet kwijt. Zelf gebruiken we al een paar jaar het hoesje van de Decathlon, en zijn hier erg tevreden over. Je smartphone blijft echt droog, en je hoeft je geen zorgen te maken. Ook voor het fotograferen werkt het goed, zolang je zorgt dat het plastic van het hoesje strak tegen de lens van je smartphone zit, en er geen vuil of krassen op het hoesje komen. Het kan zijn dat wanneer je een cover om je smartphone hebt, dat deze ervoor zorgt voor een afstand tussen de lens en het waterdichte hoesje. Als je onderwater gaat fotograferen, kan je camera dan moeite hebben met scherpstellen. 

Onder water fotograferen is superleuk en zeker het proberen waard! Let er op dat je echt helder water moet hebben, en zorg ervoor dat je de bodem niet te veel omwoelt, want dan krijg je stofdeeltjes in het water, waardoor je camera daar op gaat scherpstellen, en niet op die mooie vis of  die gezonken schat op de bodem 🙂 

Dit hoesje van de Decathlon hebben we al een paar jaar, en is nog steeds goed waterdicht. Heel erg handig bij varen, kayakken of op het strand. Je smartphone is niet alleen beschermd tegen water, maar ook tegen zand. Met het handige koordje kun je ‘m ook vastmaken aan de boot of iets waardoor het niet zinkt. Handig als gaat varen en er bestaat een kans op omslaan 🙂

Dit hoesje is te bestellen bij Decathlon

Tenslotte nog wat algemene tips voor fotograferen in en rond het water:

  • Controleer even of schade aan je smartphone gedekt is via je inboedel-, buiten-de-deur- of reisverzekering. Bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone of een nieuw abonnement met smartphone krijg je vaak een aanbod voor een extra verzekering voor je smartphone. . Kijk eerst even wat gedekt wordt, en of je daar niet al voor verzekerd bent met je gewone verzekering(en). 
  • Eens waterdicht, is niet altijd waterdicht! Onze Iphone 11 zou waterdicht moeten zijn volgens Apple, maar na een leuke serie onderwaterfoto’s bleek er toch water in het toestel te zijn gekomen. Bij navraag of dit onder garantie viel wist de Apple winkel ons te vertellen, ja, maar door gebruik, slijtage en vallen, is de waterdichte seal niet meer waterdicht na verloop van tijd…

Mobiele printer van Instax

Fotograferen met je smartphone is natuurlijk superleuk. Maar wat nóg leuker is, is om je zojuist gemaakte foto direct te printen! Dus niet meer zoals vroeger je fotorolletje inleveren en een week later je foto’s ophalen. Nee, met deze printer print jij binnen een paar minuten gewoon zelf je foto’s op polaroid formaat! 

De FujiFilm Instax is een super compact printertje die je vanaf je smartphone bedient. Er past een cassette van 10 foto’s in. 

Als je een leuke foto van iemand hebt gemaakt kun je deze dus meteen printen en aan die persoon geven. Als ze daar geen glimlach van krijgen! 

Wij gebruiken de Instax Square van FujiFilm. Deze kun je in 2 kleuren bestellen bij bol.com

Winkelwagen
Scroll naar boven