Bekijk de les waar en wanneer je zelf wil

Je hebt een e-mail van ons ontvangen met de inlog gegevens van de leden website. Daar kun je de gratis lessen en al onze andere online trainingen bekijken wanneer het jou uitkomt.  

Lees snel verder voor de eerste les waarmee je de meest kleurrijke foto’s gaat maken! 

Ben je er klaar voor?

In deze fotografie uitdaging ga je jouw foto’s superveel kleur geven.

Door te speuren naar kleuren activeer je het creatieve brein, en dat is nou net wat je nodig hebt om originele foto’s te maken.

Want, een goede foto begint met: zien!

Voor deze uitdaging hoef je niet perse de deur uit, dus weer of geen weer: pak je camera en we gaan aan de slag. 

De video

Je kunt de video vergroten door op de video op de 4 pijltjes te klikken rechtsonder. Wil je de video met ondertiteling bekijken? Klik dan op CC en kies voor ‘Nederlands CC’.

De opdracht

Ga in jouw omgeving op zoek naar kleur en maak daar foto’s van waarbij je de foto volledig vult met de kleuren. Kijk goed naar combinaties van kleuren, patronen en vormen. Je kunt eindeloos variëren met kleuren combinaties en composities. 

Heb je iets kleurrijks gevonden? Maak dan de foto’s van dichtbij zodat je de hele foto vult met kleur.

 

Goed kijken

Kijk dus goed op je beeldscherm voordat je de foto maakt. Is het beeld nog niet helemaal gevuld met kleur? Doe dan een stap naar voren om dichter bij de kleuren te komen. Als je meerdere lenzen op je smartphone hebt kun je die ook gebruiken om in te zoomen. Door het beeld te vullen met kleur draait de foto echt om de kleur(en) en is er geen afleiding in de foto te zien. Het hoofdonderwerp is dus de kleurencombinatie die je hebt gevonden.

 

Overal uit te voeren

Het leuke van deze Fotografie uitdaging is dat je het overal kunt doen. Als je naar de supermarkt fietst, door een winkelstraat loopt in de natuur of gewoon in huis. Een volle wasmand of een fruitschaal kan namelijk ook al een hele kleurrijke foto opleveren. Kleur is overal om je heen te vinden en je hoeft echt niet ver te reizen. Je hoeft alleen maar goed om je heen te kijken.

Je zult merken dat als je wanneer je er op gaat letten in je omgeving, dat je steeds meer kleurencombinaties zult  opvallen om te fotograferen.

Voorbeelden

Bovenstaande foto is kleurrijk, maar snel gemaakt en niet echt spannend. Ook is de foto niet ‘beeldvullend’.

Beeldvullende foto van kleur

Door de foto van dichtbij te maken vul je de hele foto met het onderwerp. Zo wordt de foto een stuk spannender. 

Beeldvullend groen en blauw, je komt van alles tegen op straat 🙂 

En in de natuur vind je ook genoeg kleurencombinaties die je beeldvullend kunt vastleggen. 

Wat leer je met deze Fotografie uitdaging?

Door het doen van deze Fotografie uitdaging leer je 2 belangrijke dingen:

 

 

  1. Het kijken als een fotograaf. 
    Door op een andere manier naar je omgeving te kijken, zullen je andere dingen opvallen. Dingen die je normaal gesproken niet zou registreren. Maar door deze uitdaging wel.

    Een foto begint altijd met iets dat door de fotograaf wordt opgemerkt. Iets waarvan de fotograaf denkt, hé, daar kan ik een mooie foto van maken.

    Met deze Fotografie uitdaging train je jezelf om bezig te zijn met het vinden van dat soort foto mogelijkheden. En omdat je smartphone altijd bij de hand is, heb je op ieder moment de mogelijkheid om iets vast te leggen.

    Door veel te oefenen met het kijken als fotograaf zul je een betere fotograaf worden en kun je zelfs van ‘eenvoudige’ alledaagse voorwerpen een creatieve en sprekende foto maken. 

  2. Beeldvullende foto’s maken.
    Daarbij is het belangrijk goed op je eigen standpunt te letten en van dichtbij te fotograferen.

    Je vult het beeld letterlijk met het onderwerp. In deze uitdaging is dat kleur. Vul je foto met kleuren, en kijk ook naar de vormen van die kleuren. 

    Je hebt ook geleerd dat een beeldvullende foto écht om het onderwerp draait, en dat je voorwerpen uit de omgeving die de aandacht afleiden beter niet in beeld kunt hebben. Je kunt je standpunt aanpassen om te zorgen dat je alleen het hoofdonderwerp volledig in beeld hebt. 

Beeldvullende foto van kleur

Ook hier heb ik de foto dicht bij het onderwerp gemaakt zodat de hele foto is gevuld met verschillende kleuren. Boeiend he?

Beeldvullende foto van kleur en strepen

Zelfs de luifel van een ijssalon kan een kleurrijke beeldvullende foto opleveren.

Daag jezelf uit!

Ga in je omgeving op zoek naar kleuren en maak hier beeldvullende foto’s van. Varieer met verschillende combinaties van kleuren en maak de foto’s van dichtbij. Probeer ook eens zoveel mogelijk verschillende kleuren in één foto vast te leggen.

Recht of schuin?
Je kunt de foto’s een speelse twist geven door je smartphone te kantelen zodat de verdeling van de kleuren in de foto verandert. Wil je rechte lijnen, of kies je voor diagonaal door het beeld? Varieer hier mee en kijk wat je het meest aanspreekt.

Deze uitdaging heb je cadeau gehad van Saskia en Robbert van Smartphonefotograaf.nl


Heb je onze nieuwste cursus al gezien?


Heel veel plezier met fotograferen! 

Groet, Saskia, Robbert

Jill & Storm

 

Winkelwagen
Scroll naar boven